Teknoloji, kontakt lens yapımında kullanılan malzemeyi ve lenslerin tasarımını geliştirdikçe, kullanıcılar daha fazla esneklik ve seçenekten yararlanmaktalar. Gittikçe hayat tarzınıza uyan kontakt lensleri seçme şansınız artıyor. Bunlar arasında, siz uyurken dahi gözünüzde kalabilen uzun süreli lensler de mevcuttur.
Uzun süre kullanımlı lenslerin size uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Uzun süreli lenslere ve sizin için uygun olduğunu anlamak için neleri değerlendirmeniz gerektiğine gelin bir bakalım.
Uzun süreli lens nedir?
Uzun süreli lensler, genellikle, 6 gece 7 gün boyunca sürekli göze takılı halde kalabilen lenslerdir. Oksijenin lenslerden geçip gözünüze ulaşmasını daha iyi sağlayan silikon hidrojel lenslerin geliştirilmesi sayesinde, artık 30 gün boyunca takılı halde kullanılabilen lensler de vardır.
Uzun süreli lensin ana kriteri oksijen geçirgenliğidir. Siz uyurken korneanızın sağlıklı kalması için gereken oksijeni almasının tek yolu göz kapaklarınızdaki kan damarlarıdır.
Uzun süreli lens kullanmalı mıyım?
Yeni lens ham maddeleri, özellikle silikon hidrojeller, daha çok oksijenin geçmesine imkan tanırlar ama tüm lensler akışın bir kısmını keser. İşte uzun süreli lenslerin size tam yarar sağlayıp sağlayamayacağını değerlendirmeniz için bazı bilgiler.
Uzun süreli lenslerin yararları
Uzun süreli lensler şunlar için oldukça iyidir:
- Öngörülemez veya aşırı aktif bir yaşam tarzına sahip olan kimseler.
Askeri personel veya açık hava severler, yani lenslerini her zaman uygun şekilde temizlemeye veya kullanmaya fırsatı olmayanlar, uzun süre gözde kalabilen uzun süreli lenslerden yararlanabilirler. Bu aynı zamanda acil servislerde ve nöbetle çalışanlar için de geçerlidir. - İki gözle görüşünde anormallikler olan insanlar.
İki gözle görüşle ilgili bazı problemler, ambliyopi (göz tembelliği) de dahil olmak üzere, görüşün devamlı düzeltilmesiyle daha iyi çözümlenebilirler. - Görüşü gerçekten kötü olan insanlar.
Yüksek odak kırılması hataları (yakın veya uzağı görememek veya astigmat) olan kullanıcıların, her zaman, özellikle gece aniden uyandıklarında net görebilmelerine yardımcı olur.
Riskler ve düşünülmesi gereken diğer şeyler
Uzun süreli lenslerin en büyük riski, körlüğe neden olabilecek enfeksiyonlardır. Diğer riskler arasında korneal neovaskularizasyon (gözdeki kan damarlarının, oksijene duyulan aşırı ihtiyaç nedeniyle göz bebeğine doğru ilerlemesi), iltihap ve tahriş bulunmaktadır.
Bu risklerin azalması için yapılabilecek bazı şeyler şunlardır:
- Mümkün olduğunda, uzun süreli kullanım lenslerini dahi uyurken çıkarın.
- Yüzmeden önce kontakt lensleri çıkarın veya yüzdükten sonra lensleri temizleyin.
- Ellerinizi yıkamadan lenslere dokunmaktan kaçının.
- Duman veya yetersiz hava koşullarından kaçının.
- Süresi geçmiş kontakt lensleri kullanmayın.
- Doktorunuzun ve lens üreticisinin tüm talimatlarına uyun.
Benim için en uygun uzun süreli lensler hangileridir?
Lenslerinizi ne kadar süre takılı halde bırakabileceğiniz iki şeye bağlıdır: lens türü ve doktorunuzun gözlerinizin gece boyu lens takmayı tolere edip edemeyeceğine dair değerlendirmesi.
Uzun süreli lensleri kullanmanın artı ve eksilerini göz doktorunuzla değerlendirmeniz oldukça önemlidir, ayrıca doktorunuz lenslerinizin size uygun olup olmadığını anlamak için alışma sürecinde sizinle ilgilenecektir.
Gözleriniz tahriş olursa, kızarırsa veya iyi görememeye başlarsa, lenslerinizi çıkarın. Son olarak, özellikle yeni kontakt lensleri kullanmadan önce göz doktorunuzla her değişikliği ve sorunu paylaşın.