Kontakt lenslerin tarihi ve geleceğimiz için sağlayacakları gelişmeler büyüleyici, zira çoğumuzda çeşitli görme problemleri var.

Görüşün düzeltilmesi her yerde, sürekli bir ihtiyaç.

Gittikçe daha çok insan görüşlerini odaklayabilmek için kontakt lens kullanmaya başlıyor. İnsanların gözlük yerine kontakt lens kullanma ihtiyacının nedenleri hareketli bir yaşam stilinden kozmetik ihtiyaçlara kadar değişiyor.

Kontakt lensler ne yapar?

Kontakt lensler küçük, dereceli merceklerdir, takıldıklarında gözle “temas (kontakt)” halinde olurlar. Kırma kusurlarını düzeltmek ve göz sağlığını sürdürmek için tasarlanmışlardır. Korneanın yüzeyindeki ince film tabaka üzerinde dururlar.

Modern lensler gözlerinizin üzerinde duran küçük merceklerden çok daha fazlasıdırlar. Yine de bildiğimiz gözlük gibi çalışırlar—nesnelerin net görünmesi için ışığı kırar ve odaklarlar. Lensler göz yüzeyindeki sıvı tabakaya yapıştıkları için, sizinle birlikte hareket ederler. Bu, lenslerin gözlüklere göre avantajlarından biridir.

Kontakt lens türleri

Tüm lens çeşitleri aynı değildir. Her amaca cevap verebilmek için farklı özelliklerde tasarlanmışlardır. Bu özellikler “görünüm”lerinden tutun da, lensleri ne kadar sıklıkla değiştirdiğinize—her gün, iki haftada bir, aylık—göre değişebilir. Aynı zamanda farklı ihtiyaçlara cevp verirler, örneğin astigmat için kontakt lensler, uzak görüş için kontakt lensler, ve daha nicesi.

Kontakt lenslerin derceleri, veya “diyoptiri”leri farklıdır. Lens kullanıyorsanız reçetenize veya kutularına bir göz atın. Rakamların önünde artı veya eksi işareti göreceksiniz. Bunlar, çok ayrıntıya inmeden, lenslerin şeklini anlatırlar. Farklı şekiller farklı görme problemlerini düzeltir.

Alt kısımları daha ağır olan torik lensler, astigmatı düzeltmeye yardımcıdır. Her tarafı aynı olan sferik lensler, miyop veya hipermetropu düzeltmeye yardımcı olurlar. Ayrıca monovizyon, bifokal ve multifokal lensler de mevcuttur.

Teknoloji tarihi—kontakt lensler

Kontakt lensler ve kontakt lens kavramı pek çok insanın sandığından daha uzun zamandır vardır.

Leonardo da Vinci, günümüzdeki pek çok kolaylıkla birlikte, 1508 yılında kontakt lens kavramını da öngörmüştür. 1636 yılında Renee Descartes bunu bombeli bir kontakt lens çizimiyle bir adım ileriye götürmüştür. Daha sonra, 1801 yılında, Thomas Young adlı bir bilim adamı, göze balmumu yoluyla sabitleme vasıtasıyla, bir lens takan ilk kişi olmuştur!

Evet, kontakt lenslerin kullanım kolaylığında çok yol katedildi.

Yumuşak kontakt lensler

1971 yılında yumuşak kontakt lensler resmi olarak sunuldu, geçmişin sert kontakt lenslerinden farklı olarak yeni bir çığır açtı.

Günlük kontakt lensler

Kontakt lens teknolojisindeki bir diğer önemli aşama 1988’de, ilk kullan-at lensler ortaya çıktığında katedildi. Günlük kullan-at lenslerin ilk kez ortaya çıkması ise 8 yıl sonrasını, 1996’yı bulacaktı.

Silikon hidrojel kontakt lensler

Şimdi silikon hidrojel lensler var, atalarına göre daha uzun süre takılabiliyorlar ve daha rahatlar.

Renkli kontak lensler

Gözlerinizin normal renginden biraz daha mavi olmasını hiç istediniz mi? Görme düzeltimine ihtiyacınız yoksa, sadece renkli gözlere de sahip olabilirsiniz.

Gözlerinizin doğal rengini ortaya çıkarmak veya değiştirmek için artık kozmetik kontakt lensler var. Bunlar “plano” yani sıfır dereceli, kırma gücü olmayan lensleri içerir. (Kozmetik kontakt lenslerle ilgili daha fazlasını okuyun.) Bir sonraki Cadılar Bayramı kostümünüzü tamamlamak için göz bebeklerinizi simsiyah yapacak kontakt lensler bile var. Yine de, kontakt lensler tıbbi cihazlar oldukları için, bunlar gibi yeni moda kontakt lensleri kullanmadan önce göz doktorunuza danışmalısınız.

Görme konusunda neye ihtiyacınız olursa olsun, artık hepsine cevap verebilecek kadar kontakt lens çeşidi var.

Kontakt lensler için gelecekte ne gibi gelişmeler var? Takipte kalın!

Bu yazıdaki hiç bir ifade tıbbi tavsiye olarak düşünülmemelidir ve tıbbi tavsiye olarak veya bir tıp uzmanının önerilerinin yerine geçmesi amaçlanmamıştır. Hususi sorularınız için lütfen göz doktorunuz ile görüşün.
Daha fazla makale