Bebekler dünyayı yetişkinlerden daha farklı şekilde tecrübe ederler, bu tecrübe dünyayı nasıl gördükleriyle başlar. Gelin bir çocuğun görüşünü, nasıl geliştiğini, ve bir ebeveyn olarak güçlü ve sağlıklı gözler sağlamak için ne yapmanız gerektiğini keşfedelim.

Doğumda görüş: Yepyeni bir dünya

Tebrikler! Evinizin neşesi geldi. Doğum süreci sizin dünyanızı sarstığı kadar onun da dünyasını sarstı ve gözlerini açması biraz zaman alabilir. Gözlerini açtıklarında, doktor ve hemşireler doğumda yapılan diğer rutin kontrollerin yanında kalıtımsal göz problemlerinin olup olmadığını da kontrol edeceklerdir. Ayrıca rutin prosedür olarak gözlerine enfeksiyonu önlemek için bir merhem sürebilirler.

Bir yenidoğanın görüşü bir yetişkininkinden, hatta bir çocuğunkinden çok daha farklıdır. Yenidoğan henüz renkli görüşe sahip değildir—sadece grinin tonlarında görür. Ayrıca görüşü bulanıktır, görüş keskinliği 20/400 civarındadır ve 20 ila 30 santimetreden ötesindeki herhangi bir şeye odaklanamaz. Yenidoğanlar ışığa çok duyarlı değillerdir: ışığı fark etmeleri için normalden 50 katı fazla olması gereklidir.

Bebeğinizin gözü, doğduğu anda, yetişkin gözünün dörtte üçü kadardır. Gözdeki yapılar ve reseptörler ilk birkaç haftada, gözdeki ve beyindeki sinirlerle beraber gelişmeye başlar. Bu gelişim sonraki iki yıl boyunca devam eder. Görsel gelişme sürecinde neler olduğuna bakalım.

Yapabilecekleriniz

Bebeğinizin harika bir başlangıç yapmasına yardımcı olmak için:

  •      Doğum öncesi, hamileyken iyi bakım ve beslenmeye önem verin
  •      Bebeğinize parlak, yüksek kontrastlı cisimler verin
  •      Beşiğinde uyanıkken etrafı görebilmesi için gece ışıklandırma düzeneği kurun
  •      Görünüşünüzde aşırı değişiklikler yapmayın

Çocukların görme gelişimleri: İlk yıl

İlk birkaç haftadan sonra, bebeğiniz çoğu rengi görmeye başlayacak ama renkli görüş daha birkaç ay boyunca gelişmeye devam edecek. Bu birkaç ay, görüşün keskinleştiği ve ışığa duyarlılığın yavaşça arttığı zamandır.

Ayrıca, bebeğinizin gözlerinin birlikte çalışmayı öğrendikleri zamandır. Bu koordinasyon gelişirken, gözlerinin birbirlerinden bağımsız hareket etmeleri, kaymaları normaldir. Sürekli bir kayma gözlemlemediğiniz takdirde bu sorun değildir. Bebeğinizin gözlerinin koordinasyonu, derinlik algısının da geliştiğini ve el-göz-vücut koordinasyonunun arttığını da gösterir.

Altıncı ayda, renk görüşü ve görüş keskinliği tamamen gelişmiş olmalıdır. Bu da bebeğin göz muayenesinin vakti geldi demektir. Elbette bebeğiniz sizin gibi harfleri veya bir göz testi tablosunu okuyamaz, ancak göz doktoru miyop, hipermetrop, astigmat ve diğer görme sorunlarını kontrol etmek için sözel olmayan testler yapabilir.

İki yaşına doğru bebeğiniz gözle takip etme, derinlik algısında artış ve göz-el koordinasyonu gibi ince ayarlı görsel yetilerle meşgul olacaktır. Çocukların görme duyusu gelişimi okul yıllarına doğru da devam eder, okuma yazma için gerekli şekilleri, renkleri, harfleri ve numaraları tanımak üzere görme algısı sistemleri güçlenir.

Yapabilecekleriniz:

Bebeğinizin görme becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak için:

  •      Pek çok canlı renkli, çeşitli ve değişen görsel uyarıcı sağlayın
  •      İki yanlı ve iki gözle görüş gelişimini teşvik etmek için ellerini ve kollarını aynı anda hareket ettirin
  •      Odanın içerisinde yürürken onunla konuşun
  •      Odasında gece lambası kullanın
  •      Uzanıp dokunacağı oyuncaklar,başka şekil ve renkleri keşfedebileceği oyuncaklar sağlayın
  •      Çocuğunuzla “ce e” ve “tel sarar” oyunu oynayın
  •      Tutup değiştirebileceği, üst üste koyabileceği veya parçalarına ayırabileceği oyuncaklar verin

Çocuklarda görme bozukluğu belirtileri

Çocuğunuzun görüşüne dikkat etmek için neler yapmalısınız? Çocuklarda bazı yaygın görme problemleri ve belirtileri şunlardır:

  •      Bir gözün ya da ikisinin sürekli kayması
  •      Sulu, yaşlı gözler (gözyaşı kanallarında tıkanıklıktan ötürü olabilir) )
  •      Kırmızı ve kabuklu göz kapakları (genellikle enfeksiyon belirtisidir)
  •      Özellikle bebeklerde ışığa aşırı duyarlılık (yüksek göz basıncının belirtisi olabilir)
  •      Beyaz göz bebekleri (retina problemleri, katarakt, kanser veya diğer problemlerin habercisi olabilir)
  •      Nesneleri ve insanları takip etmekte zorlanma
  •      Resimli kitaplardan, veya daha büyük çocuklarda okumaktan, kaçınma
  •      Kara tahtaya veya televizyona giderek daha yakın oturma 

Doktorunuz göz ve görme sağlığınızı korumak ve izlemek konusunda müttefikinizdir,hızlı değişikliklerin ve büyüme sürecinin olduğu çocukluk döneminde bu özellikle önem arzeder. Çocuğunuz düzenli olarak göz muayenesi olmaya altı aylıkken başlamalıdır, fakat yine de göz doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Neler olduğunu anlamanızda ve çocuğunuzun görüşü için en iyi kararları vermeniz için sizi hazırlamaya yardımcı olabilir.

Bu yazıdaki hiç bir ifade, tıbbi tavsiye olarak düşünülmemelidir ve bir tıp uzmanının önerilerinin yerine geçmesi amaçlanmamıştır. Hususi sorularınız için lütfen göz bakımı uzmanınıza görünün.
Daha fazla makale