Konjuktivit, ilk kez yaşadığınızda çok ürkütücü olabilir. Kaşıntı hissetmeniz, rahatsız olmanız, gözlerinizin çapaklı ve kırmızı görünmesi olasıdır.

Korneanız (gözbebeklerinizin etrafındaki beyaz kısım) kan kırmızısı veya tamamen pembeye döner. Ancak geçici olarak vampir gibi görünmenize rağmen fazla endişelenmemelisiniz. Bir hafta gibi bir sürede geçme eğilimi gösterir.

Konjuktiviti dindirmek için başka neler bilmeniz gerekir? Okumaya devam edin!

Konjuktivit ne derecede bulaşıcıdır?

Ergenlerden ve gençlerde çok sayıda "Konjuktivit Nasıl Oluşur?" sorusunu içeren yorumlar alıyoruz. Cevap: Konjuktivite yakalanmak gerçekten çok kolaydır. Öksürmek, hapşırmak veya dokunmak enfeksiyonu yayabilir ve uygun koşullarda kontrol edilemeyen bir yangın gibi devam edebilir.

Yani konjuktivit bulaşıcı mıdır? Kesinlikle!

  Okul çağındaki çocuklarda çok yaygındır ve fazlasıyla bulaşıcıdır yani enfeksiyonu kaptıktan sonraki ilk birkaç gün başka insanlarla temas kurmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Ağzınızı kapatmak ve ellerinizi sıcak, sabunlu suyla yıkamak yayılmasını sınırlandırmaya yardımcı olabilir.

Sizde veya çocuğunuzda konjuktivit varsa başka kişilerle temasınızı mümkün olduğunca sınırlamaya çalışın. Bunun anlamı, genellikle bakteriyel bulaşıcı süreç olan, kaptıktan sonraki ilk 36-48 saat boyu okul ve iş yok demektir.

Daha fazla bilgi için hekiminize danışın - özellikle de bu rahatsızlık beş günden fazla sürerse.

Konjunktivit nedir?

Daha doğru bir cevap gerekirse; konjuktivit, gözlerimizi kaplayan şeffaf tabaka olan konjuktivanın enflamasyonudur.

Konjuktivit, bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.. Bu ikisi arasındaki fark bariz değildir. Genellikle konjuktiviti olan gözde gece daha fazla çapaklanma olur. Bunun sebebi göz ifrazatıdır. Viral konjuktivit bir gözde kalma eğilimindeyken, bakteriyel konjuktivit çoğunlukla iki göze de yayılır.  

Bakteriyel olan hali, antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Viral olanın çoğu kez kendi seyrinde gitmesi gerekir, ancak beş günden sonra iyileşme görmezseniz yine doktorunuza görünün.

Konjuktivit tedavileri

Dediğimiz gibi konjuktivit genelde birkaç gün sonra kendi kendine geçer. En doğru tedavi yaklaşımını doktorunuz zaten zie önerecektir.

Doktorunuz,evde konjuktivit  tedavisine yardımcı olarak gözlerinizin üstüne ılık kompres yapmayı önerebilir. Ilık kompresler gibi dinlenme ve gevşeme de  şikayetlerinizi bir ölçüdedindirebilir.

TV'den uzak durmaya çalışın ve kesinlikle el bezi ve havlularından kompres yapmayın. Aksi halde enfeksiyon başkalarına yayılabilir- ve bu hızlı olur.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bütün ailenin konjuktivit belirti ve semptomları göstermesi hiç de eğlenceli değildir. Bir enfeksiyonu fark eder etmez saydığımız genel adımları izleyin, durum kalıcı olursa doktorunuzu ziyaret edin ve böylece bu sinir bozucu ancak çoğunlukla zararsız göz hastalığından kurtulma yoluna girin.   

Bu yazıdaki hiç bir ifade tıbbi tavsiye olarak düşünülmemelidir ve bir tıp uzmanının önerilerinin yerine geçmesi amaçlanmamıştır. Hususi sorularınız için lütfen göz doktorunuzla görüşün.
Daha fazla makale