Glokom terimini duymuş ama bir göz sorunu olması dışında ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

İşte aradığınız glokom tanımı (günlük dilde).

Göz tansiyonuna bağlı olarak gelişen, optik sinirde oluşturabileceği bir hasarın görme kaybına neden olabileceği bir göz rahatsızlığıdır. Glokom körlüğün ikinci ana nedenidir ve öncelikle 60 yaşın üzerindekilerde görülür, fakat 40 yaşın üzerindekileri de vurabilir. Önlenemez (en azından şu anki teknolojik seviyemizle), fakat erken tespit edilirse başarılı şekilde teşhis ve tedavi edilebilir.Glokom ile ilgili daha fazla bilgiyi Türk Oftalmoloji Derneği web sitesinde bulabilirsiniz http://gozsagligi.todnet.org

Glokom’un farklı türleri

Glokom tek bir tip rahatsızlık değildir. Aslında, bir grup göz rahatsızlığıdır. Bunlardan ikisi:

Açık açılı glokom

Bu türde, sıvı gözünüzün içerisinden düzgün şekilde boşalamaz, dolayısıyla göz küresinin iç basıncı artar, bu da görme kalitenizin giderek düşmesine neden olur. Bu uzun bir sürede  zarfında oluşabilir, dolayısıyla göz doktorunuza düzenli glokom taraması muayenesi yaptırmazsanız tespiti zordur.

Dar açılı glokom

Göz, yine, kanallar tıkalı olduğu için düzgün şekilde boşalamaz. Bu türün farklı, irisin olması gerektiği kadar açık olmamasıdır. Bu türde göz tansiyonu daha hızla ortaya çıkar. Bu olduğunda, ciddi baş ağrısı ve mide bulantısı yaşayabilirsiniz, acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Glokom cerrahisi ve diğer tedaviler

Glokomun etkilerini tersine çevirmek için gözü düzgün şekilde boşaltmamız gerektiği için cerrahide de buna yönelik müdahaleler yapılır. Göz içi basıncını azaltmak için lazer de kullanılabilir.

Daha az müdahaleci bir yöntem olarak reçeteyle satılan ilaçlar kullanılabilir. Bunun etkili olması çoğunlukla, glokomun ne kadar erken teşhis edildiğine ve göz içi basıncının yüksekliğine bağlıdır. Göz doktorunuz sizin için hangi yaklaşımın uygun olduğuna daha iyi karar verebilir.

Glokomun henüz bir çözümü olmasa da, kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi erken tespit önemli bir rol oynar. Kendinizi iyi hissetseniz bile göz doktorunuza düzenli olarak görünün.

Bu yazıdaki hiç bir ifade tıbbi tavsiye olarak düşünülmemelidir ve bir tıp uzmanının önerilerinin yerine geçmesi amaçlanmamıştır. Hususi sorularınız için lütfen göz doktorunuz ile görüşün.
Daha fazla makale