Fusarium türleri neredeyse her yerde bulunur -bitkilerde, havada ve toprakta. Bunlar küf olarak da bilinen bir mantardır.
ABD Ulusal Sağlık Kurumları Ulusal Tıp Kütüphanesine (NLM-NIH) göre, , “Fusarium türleri lokal, bir bölgeyle sınırlı yayılan (fokal invasiv) veya yaygın bir şekilde hastalığa yol açabilir... Bu patojen genelde bağışıklık sistemi zayıflamış bireyleri etkilerken bağışıklığı yeterli olan kişilerde enfeksiyon nadiren bildirilmiştir."*
Fusarium enfeksiyonları nadirdir. Ancak meydana geldiğinde, genellikle zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde oluşur.
Amerikan Mikrobiyoloji Cemiyetinin bir raporuna göre; çok zayıf bir bağışıklık sitemi ve potent derecede Fusarium olan bir kişide prognoz kötüdür. *
Fusarium ile ilgili hastalıklara karşı savunma
Amerikan Mikrobiyoloji Cemiyetinin dikkat çektiği gibi; "Fusarium türlerine karşı konak savunması hakkında çok az bilgi bulunmaktadır; invasiv fusariosis, invasiv aspergillosis ve diğer invasiv küf enfeksiyonları ile ortak özellikler paylaşmaktadır."
Temelde vücudumuzun bağışıklık sistemi, herhangi bir küf enfeksiyonuna karşı başlıca savunma rolünü oynar.*
Fursarium keratiti: Nedir?
Gözümüzle ilgili olan bir Fusarium enfeksiyonu, Fursarium keratiti olarak bilinir /i>. Hastalık kontrol ve önleme merkezi (CDC) tanımına göre keratit, gözlerimizi örten şeffaf bir kubbe olan korneadaki enflamasyon (iltihap)'tır.
Fungal keratite yakalanmanın olası birkaç yolu vardır. CDC'nin açıklamasına göre bunlar arasında:
- Gözlerde özellikle diken batması veya bitkilerin göze girmesi bir travma
- Altta yatan bir göz hastalığı
- (Bahsettiğimiz gibi) zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak
- Lens kullanmak ve kullanma talimatlarına uymamak
Fusarium keratiti: Olası sebepler ve belirtiler
Nadir olmakla birlikte, Fusarium keratiti kontakt lens kullanımı esnasında yetersiz hijyenden dolayı meydana gelebilir. Bunun olmasını engellemek için kontakt lens kullanıcıları daima:
- Göz doktoru tarafından verilen bakım talimatları ve değiştirme programlarına uymalıdır
- Ayrıca ellerinizi parfümsüz bir sabunla yıkayın ve lensleri elinize almadan önce hav bırakmayan bir havluyla kurulayın
- Kontakt lens kabınızı en azından üç ayda bir değiştirin
- Herhangi bir göz ağrısı, aşırı yaşarmayla karışık kızarıklık ve artan ışık hassasiyeti yaşarsanız derhal göz sağlığı uzmanınızla temas kurun.
Fusarium keratiti tedavi edilmezse görme kaybı ve körlük gibi yıkıcı durumlara yol açabilir. Kendinizi riske atmayın, kontakt lens bakımı ve hijyeni gibi kolay ve masrafsız bir yöntemle önüne geçin.
Fusarium keratiti zamanında yakalanırsa tedavi edilebilir. Tedavi, topikal antifungal ilaç veya gerekirse cerrahi yoluyla olabilir.
Fusarium keratiti riskini azaltmak için lenslerinizi iyice dezenfekte edin
Göz doktorunuzun kontakt lens bakımı hakkındaki tavsiyesi dinlemenin yanı sıra aşağıdaki önerilere uyarak Fusarium keratiti ile enfekte olma ihtimalinizi düşürebilirsiniz:
- Lenslerinizi ,"ovma gerektirmeyen" temizleme solüsyonu bile kullansanız, temizlerken daima ovun ve yıkayın
- Asla çeşme suyu kullanmayın ve lenslerinizi tükürüklemeyin. Sadece tavsiye edilen dezenfekte edici solüsyonu kullananın ve kullanma talimatlarına uyun
- Herhangi bir göz ağrısı veya kızarıklık yaşarsanız hemen lenslerinizi çıkarın ve göz doktorunuzu arayın
Bahsettiğimiz gibi Fusarium keratiti olayları nadirdir ancak yine de olabilir.
Göz doktorunuzu ziyaret ettiğinizde, lenslerinizi temizleme ve bakımını yapma hakkında tüm tavsiyelerini can kulağıyla dinleyip anlayın. Bu talimatların bir sebebi vardır. Bunlara uyun ve görüşünü korumaya yardımcı olun.