Coopervision: Diyabet ve Görme

Size veya sevdiğiniz birine diyabet tanısı kondu mu? Eğer konduysa göz doktorunuzun tedavilerde ve önleyici bakımlarda derhal devreye girmesi önemlidir. Elbette  tanıyı koyan göz doktorunuz değilse. Gözler ve diyabet arasında çok yakın bir ilişki vardır. Diyabet genellikle rutin göz muayeneleri sırasında anlaşılır. Birçok diyabetli kişi görmeleriyle ilgili küçük sorunlar yaşamakla birlikte, bazı diyabetik göz hastalıkları körlüğe neden olabilir. Bu nedenle olası durumlarla ilgili olarak kendinizi eğitmeniz önemlidir.

Diyabet Tipleri

Birçok kişinin diyabetin ne olduğu konusunda aklı karışıktır ve karışıklık üç farklı diyabet tipi nedeniyle iyice artar. Dünya genelinde tüm olguların %90’ını etkileyen en yaygın tür tip 2 diyabettir. Bu, vücudun doğru işlev görmeye yetecek miktarda insülin üretmediği veya vücut hücrelerinin insüline tepki vermediği durumdur. İnsülin, yediğiniz yemekleri vücudunuzunkullanma biçimini düzenleyen bir hormondur. Bu diyabet türü genellikle 40 yaşından sonra gelişir. Diğer tür tip 1 diyabettir ve genellikle daha erken yaşlarda, 30’dan önce, gelişir ve vücudun çok az veya hiç insülin üretmemesidir. Bu türü temel olarak insülin enjeksiyonuyla kontrol edilir. Bir de gebelik diyabeti adı verilen geçici ve bazen hamileliğinin ikinci veya üçüncü üç aylık döneminde ortaya çıkan diyabet türü vardır.

Diyabet gözleri nasıl etkiler

Her iki majör diyabet tipi kan şekerinde anormal yükselmeye neden olur. Bu dengesizlik, gözler dâhil olmak üzere vücutta her türlü harabiyete neden olur. “Diyabetik göz hastalığı” kategorisine giren çeşitli göz rahatsızlıkları vardır. Aşağıdakiler en yaygın olanlarıdır:

  • Diyabetik retinopati–Bu hastalık en ciddi diyabet komplikasyonudur ve ABD’de körlüğün başta gelen nedenidir (Ulusal Göz Enstitüsü’ne göre yaklaşık 8 milyon Amerikalı). Bu, diyabetin neden olduğu tüm retina bozuklukları için kullanılan genel bir terimdir ve retinayı besleyen kan damarlarında sızıntı veya blokajı içermektedir. Tip 1 diyabetlilerin %40’ı ve tip 2 diyabetlilerin % 20’sinde bazı diyabetik retinopati  türleri gelişmektedir.
  • Diyabetik makülopati/maküler ödem– Gözünüze giren ışık, merkezi retinanızda maküla (sarı nokta) adı verilen ve ince ayrıntıları görmekte yaşamsal önem taşıyan topluiğne başı büyüklüğündeki küçük bir alanda toplanır. Bir retinopati şekli olan diyabetik makülopati, makülanızın diyabetten etkilendiği anlamına gelmektedir. Eğer bu durum oluşursa okumak veya yüzleri tanımak güçleşebilir. Eğer maküla sıvı ile şişerse buna maküla ödemi denir ve ciddi görme kaybı anlamına gelebilir.
  • Glokom–Diyabet nedeniyle artan kan şekeri düzeyi göz içi basıncının artmasına yol açabilir ve sinirlere hasar verebilir. Bu duruma glokom adı verilir ve diyabetli kişilerde bu bozukluğun ortaya çıkma ihtimali %40 daha fazladır.
  • Katarakt–Diyabet katarakt oluşumunun hızlanmasında rol oynayabilir. Yüksek kan şekeri, fazlalık şekerin merceklerde birikmesine yol açarak  su içeriğini etkileyebilir ve göz merceğini gerebilir. Kan şekeri düştüğünde, lens normal şekline döner. Zamanla lens dokusunun yapısındaki bu küçük değişiklikler lensin erkenmatlaşmasına yol açabilir. Diyabetli kişilerde katarakt oluşma ihtimali %60 daha fazladır ve diyabetlilerin çoğunda bu durum, daha erken yaşlarda ve diyabet olmayanlara göre daha hızlı gelişir.

Diyabetik göz hastalığının erken yakalanması görmenizi koruyabilir

Yılda bir göz muayenesi herkes için önemlidir, ama eğer diyabet hastasıysanız mutlaka gereklidir. Glokom ve diyabetik retinopati gibi birçok diyabetik göz hastalığı erken evrelerde hiçbir belirti vermez. Erken tespit ve tedavi çoğu kez görmenizdeki bozulma ve kalıcı görme kaybı riskini azaltır.

“Bu makaledeki hiçbir nokta tıbbi tavsiye amacını taşımaz veya bir sağlık profesyonelinin öğütlerinin yerini tutması amaçlanmamıştır. Bireysel sorularınız için lütfen göz hekiminize başvurun.

Daha fazla makale